2 Şubat 2011 Çarşamba

Böcek kanadında İstanbul

Resim ve minyatür sanatçısı Hasan Kale, tavus kuşu tüyü, yengeç bacağı, böcek, levrek pulu, keçe ve böcek kanadı gibi nesnelerin üzerine İstanbul'un tarihi yerlerini resmetti.

Uludağ'daki bir otelde sergi açan Hasan Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1959'da Bursa'da doğduğunu, çocukluk yıllarından itibaren resme büyük ilgi duyduğunu söyledi. Kariyerine İstanbul'da minyatür çizerek başladığını dile getiren Kale, bugüne kadar birçok sanat projesinde görev aldığını dile getirdi.

Minyatür sanatına yaptığı farklı eserlerle farklı bir yorum getirdiğini ifade eden Kale, şöyle devam etti:

"Günlük hayatta karşılaştığımız objelere, bitkisel ürünlere resimler yaptım. Çivi, vida, ipek kozası, pirinç, arı kanadı, toplu iğne başı gibi nesneler resimlerle bütünleşti. İlk mikro çalışmam, 1996 yılında Meksika fasulyesi üzerine İstanbul panoraması oldu. 1999 yılından bu yana çeşitli sergilerde ürünlerimi sergileme imkanı buldum."

Kale, Uludağ'daki sergisinde 52 mikro eser, 22 büyük tablo bulunduğunu belirterek, bu sergideki eserlerinin önemli bölümünün ilk kez görücüye çıktığını bildirdi.

Süleymaniye
Yeni eserlerinde İstanbul'a ağırlık verdiğini vurgulayan Kale, şöyle konuştu: "Tavus kuşu tüyü üzerine İstanbul'da bir cami ve kuş, divit ucuna cami ve kayıklar, yengeç bacağına İstanbul panoraması, büyük bir böceğin sol kanadına Galata Kulesi, sağ kanadına Süleymaniye Camisi'ni çizdim. Çivi üzerine İstanbul manzarası ve kayık, çubuk tarçın üzerine İstanbul panaroması (Camiler), eski bir paraya da Ayasofya Camisi'ni resmettim. Eserler arasında, fırçada saltanat kayığı ve İstanbul görüntüsü, keçede Galata Kulesi, levrek pulunda Ayasofya Camisi bulunuyor."

Fasulye üzerinde sürat
Hasan Kale, diğer eserlerinde ise farklı resimlerin yer aldığını belirterek, "Ayçekirdeği üzerinde kadın heykeli, böcek üzerinde cami, fasulye üzerinde Osmanlı Padişahı 1. Abdülhamit'in resmi, kabak çekirdeğinde İznik çinisi, nar ve eski yazı, makarnada çini ve nar, mercimekte nar ve vazo resmi, mum üzerinde ise cami ve yelkenliler bulunuyor" dedi.

Eserlerin aylarca süren titiz çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayan Kale, mikro eserlerde en fazla önem verdiklerinin başında balık pulu, arı kanadı ve toplu iğne başının geldiğini bildirdi.

Fiyatları nasıl?
Arı kanadı için çok daha fazla emek harcamak gerektiğini dile getiren Kale, "Yapımı 1-1,5 ay arasında sürüyor. Yağlı boya tabloların fiyatı 8 bina liraya kadar çıkarken, mikro çalışmalarda fiyatlar bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. 28 Şubata kadar gezilebilecek sergi, Bursalılar ve Uludağ'a gelen ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor" diye konuştu.

Kale, yurt dışındaki ilk sergisinin Suriye Dedeman Oteli'nin açılışında yer alacağını belirterek, Suriye'den sonra bazı ülkelerde de resim ve minyatür sergisi açacağını kaydetti.

www.tips-fb.com








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder